SKGE / Klachtenregeling / Regelement
Soms gaan er dingen niet goed in de huisartsenzorg. Het kan zijn dat u daardoor een klacht heeft. Een klacht kan te maken hebben met uw behandeling, met bejegening of met de organisatie (bijvoorbeeld de telefonische bereikbaarheid) van de huisartsenpraktijk of huisartsenpost. Als waarnemend huisarts val ik in voor uw eigen huisarts. Iedere waarnemend huisarts is wettelijk verplicht zich aan te sluiten bij een geschillencommissie. Ik ben aangesloten bij de SKGE.
Heeft u een klacht? Volg dan onderstaande stappen (als hieronder wordt gesproken over ‘uw eigen huisarts’ of ‘uw huisarts’ kan dit zowel uw huisartsenpraktijk als uw huisartsenpost betekenen):
- Bespreek uw klacht eerst met uw eigen huisarts. Als uw huisarts, de praktijkondersteuner of de assistente niet weet dat u ontevreden bent, kan hij/zij uw klacht ook niet proberen op te lossen. U kunt dit op een van de volgende manieren doen:
- Geef uw klacht mondeling/schriftelijk door aan de balie bij de assistente; of
- Maak een nieuwe afspraak op het spreekuur om uw klacht te bespreken; of
- Vul een klachtenformulier in op de website van uw huisarts.
- Ben ik betrokken bij uw klacht? Bij een binnengekomen klacht zal uw eigen huisarts dan contact met mij opnemen. Als waarnemend huisarts ben ik niet wekelijks aanwezig in iedere huisartsenpraktijk/op iedere huisartsenpost waar ik spreekuur doe. U kunt als patiënt ook rechtstreeks contact met mij opnemen via email. Ik zal u dan antwoorden en indien nodig uw eigen huisarts op de hoogte brengen.
- Bent u ontevreden over de afhandeling van uw klacht na stap 1 en 2? Dan kunt u uw klacht gratis voorleggen aan een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. Uw eigen huisarts kan aangeven bij welke klachtenfunctionaris hij/zij is aangesloten en hoe u met de klachtenfunctionaris contact op kan opnemen. De klachtenfunctionaris zoekt samen met u naar een oplossing van uw klacht of probleem. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk en kiest geen partij. Hij/zij helpt u en de huisarts de klacht samen op te lossen. Alles wat u de klachtenfunctionaris vertelt, is vertrouwelijk.
- Als de bemiddeling van de klachtenfunctionaris niet is geslaagd, kunt u besluiten uw klacht in te dienen bij de geschilleninstantie huisartsenzorg. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit een voorzitter (jurist) en uit leden namens de patiënten en uit leden namens de huisartsen. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris die ook jurist is. Het oordeel van de geschilleninstantie is bindend. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de SKGE.